Ontslag wegens disfunctioneren: zo vecht je het aan

We horen het regelmatig in onze arbeidsrechtpraktijk. Je bent al jaren in dienst bij dezelfde werkgever en opeens krijg je te horen dat je wordt ontslagen. En waarom? Jouw manager is niet tevreden en heeft er geen vertrouwen meer in. Een ontslag wegens disfunctioneren dus. Dit hoef je natuurlijk niet zomaar te accepteren. In deze blog leggen we uit hoe je je tegen dit ontslag kan verweren. Ook hebben we onderaan een stappenplan voor je.

Onderhandeling over een vaststellingsovereenkomst

Meestal komt de werkgever snel met een vaststellingsovereenkomst op de proppen. Maar jij bent nog niet van de schrik bekomen, de boodschap dat je weg moet kwam als een donderslag bij heldere hemel!

Het is in ieder geval niet verstandig om de vaststellingsovereenkomst direct te ondertekenen. Je hoeft je ook nooit onder druk te laten zetten. Heb je toch al getekend? Dan kan je er binnen 2 weken, soms 3 weken, alsnog onderuit. Je moet dan wel snel in actie komen.

Waarom vragen we je om niet direct te tekenen? Waarschijnlijk is het dossier van je werkgever niet zo sterk en kan je er meer uithalen. Bovendien moet de vaststellingsovereenkomst WW-proof zijn, anders verlies je misschien het recht op een WW-uitkering of sluit die niet aan. En je hebt recht op de transitievergoeding, ook als je werkgever een 100% dossier heeft. Het is dus goed om de vaststellingsovereenkomst te laten controleren door een arbeidsrechtadvocaat. Wij halen er altijd meer uit, omdat er altijd iets is aan te merken op het dossier.

Ontslag wegens disfunctioneren is moeilijk voor de werkgever

De werkgever maakt bij de rechter statistisch de minste kans om een ontslag op grond van disfunctioneren er doorheen te krijgen. Van alle ontslaggronden is dit de moeilijkste grond. Als je alle uitspraken van de laatste jaren bekijkt, slaagt de werkgever er maar in minder dan 20% van de zaken in om de arbeidsovereenkomst op die grond te laten ontbinden door de rechter.

Verbetertraject ontbreekt

Hoe dat komt? De wet stelt duidelijke eisen, maar werkgevers voldoen daar vaak niet aan. Zo is een ontslag wegens disfunctioneren alleen mogelijk als je als werknemer tijdig te horen hebt gekregen dat je onvoldoende presteert én de gelegenheid en ondersteuning hebt gekregen om het functioneren op het gewenste niveau te brengen. Ergo; je moet een goed verbetertraject hebben doorlopen. Meestal moet je werkgever de kritiek op het functioneren ook vastleggen, bijvoorbeeld in verslagen van functioneringsgesprekken. Bovendien moet een verbetertraject duidelijk maken wat de werkgever van jou als werknemer concreet verwacht en tot welk niveau je moet verbeteren. Dat mag niet in vage bewoordingen; je moet weten waar je aan toe bent! Natuurlijk mag de werkgever niet ineens allemaal nieuwe eisen stellen, het gaat om de functie-eisen die redelijkerwijs verwacht mogen worden.

Daarnaast moet je werkgever de voortgang van het verbetertraject regelmatig evalueren en moet er ook worden gekeken naar benodigde scholing of coaching. Het is trouwens slim om daar zelf ook een actieve rol in te spelen. Alleen maar ontkennen dat sprake is van disfunctioneren werkt meestal contraproductief als je uiteindelijk bij de rechter uitkomt.

Herplaatsing in een andere functie?

Zelfs als een werkgever een volledig verbetertraject heeft doorlopen, is hij er nog niet. Voordat de rechter tot ontslag overgaat, moet namelijk worden onderzocht of je niet in een andere passende functie kan worden geplaatst. Als daar scholing voor nodig is, moet dat worden meegenomen in de afweging. Vaak kijken werkgevers daar onvoldoende naar. Dat is een sterk argument.

Zorg er dus meteen voor dat je hierover nadenkt en eventuele vacatures veilig stelt.

Stappenplan bij ontslag wegens disfunctioneren

Om jou als werknemer in deze moeilijke situatie te helpen, hebben we een stappenplan opgesteld.

  1. Blijf rustig tijdens het gesprek waarin je te horen krijgt dat de werkgever jouw arbeidsovereenkomst wil beëindigen.
  2. Vraag om een bevestiging met onderbouwing en uitleg van de wens om jou te ontslaan.
  3. Ga niet uit eigen initiatief naar huis, maar blijf werken. Als de werkgever jou naar huis stuurt, maak daartegen bezwaar en vraag om een bevestiging. Je kan dat zelf ook per app of e-mail bevestigen.
  4. Als je niet in staat bent om te werken, meld je dan ziek en ga naar de huisarts.
  5. Reageer schriftelijk op de door de werkgever gegeven onderbouwing en uitleg. In de meeste gevallen is het verstandig om je te laten voorlichten door een arbeidsrechtadvocaat. Die kan ook namens jou reageren.
  6. Is het dossier van de werkgever niet sterk (genoeg)? Dan heb je de keuze om in te zetten op voortzetten van jouw dienstverband of onderhandelen over een betere vertrekregeling.
  7. Heb je een deal? Zorg er dan voor dat de uiteindelijke vaststellingsovereenkomst is gecontroleerd door een arbeidsrechtadvocaat. Het is gebruikelijk dat de werkgever daar een budget voor beschikbaar stelt.
  8. Start de werkgever een verbetertraject? Reageer dan tijdig op het verbeterplan. Vraag wat de werkgever objectief van jou verwacht, hoe jullie dat gaan meten en maak duidelijk welke ondersteuning, opleiding of coaching je nodig hebt.

Heb je te maken met een verbetertraject of heb je te horen gekregen dat je ontslagen wordt wegens disfunctioneren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis telefonische intake.

Wilt u hier meer informatie over?
Neem dan contact met ons op.