Op staande voet ontslagen: aanvechten?

Ben je op staande voet ontslagen? Dat hoef je meestal niet te accepteren. Aan een ontslag op staande voet zijn strenge voorwaarden verbonden. Een werkgever kan diverse redenen hebben om een medewerker op staande voet te ontslaan, maar niet elke reden is legitiem. Het komt dus regelmatig voor dat een ontslag op staande voet onrechtmatig wordt gegeven.

Ben je op staande voet ontslagen, of dreigt je werkgever met ontslag op staande voet? Wacht niet te lang, teken nog niets en neem direct contact op met een van onze arbeidsrechtadvocaten!


Op staande voet ontslag? Wacht niet te lang, neem contact op!

Wanneer je op staande voet wordt ontslagen, zijn twee dingen van belang:

  • Teken, erken of verklaar niets
  • Neem contact op met een arbeidsrechtadvocaat

Na het ontslag op staande voet moet je binnen 2 maanden naar de rechter stappen. Snelle actie is dus geboden.

Zorg dat je, tot dit verweer is ingediend, geen verklaring afgeeft aan je werkgever. Je eigen verklaring kan je verweer mogelijk dwarsbomen. Vermijd dit en zorg dat jouw belangen maximaal verdedigd worden door een specialist. Een specialist van De Arbeidsrechtadvocaten kan je hierbij helpen.

Wat is het gevolg van ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet is de zwaarste maatregel die je werkgever kan nemen. Dit mag dus niet zomaar. Als werknemer word je beschermd door het arbeidsrecht. Om ontslag op staande voet toe te passen, moet een werkgever een dringende reden hebben.

De gevolgen van een ontslag op staande voet zijn groot:

  • Je hebt direct geen recht meer op loon
  • Je hebt geen recht op een WW-uitkering
  • Je ontvangt geen transitievergoeding
  • Je werkgever kan een schadevergoeding eisen, die jij moet betalen

Accepteer dus nooit een ontslag op staande voet, maar neem contact op met een arbeidsrechtadvocaat voor een verweer.

Waarom kan ik op staande voet ontslagen worden?

Wat een dringende reden is, is vastgelegd in de wet. In artikel 7:678 BW zijn een aantal voorbeelden beschreven die laten zien wanneer sprake is van een dringende reden. Dit gaat bijvoorbeeld om:

  • Bedreiging van de werkgever.
  • Na waarschuwingen dronken op het werk verschijnen.

Zelf bij een dringende reden is het ontslag niet altijd terecht. Er moet voldoende bewijs zijn om die dringende reden te onderbouwen en de werkgever mag niet te lang wachten. Verder is van belang hoe lang je al in dienst bent en of je goed hebt gefunctioneerd.

Dit betekent dat de dringende reden zowel objectief als subjectief dringend moet zijn.

Verschillende (persoonlijke) omstandigheden bij het ontslag spelen ook mee in het oordeel van een rechter. Zo blijkt het ontslag mogelijk onterecht, waardoor jij je baan kunt houden of recht hebt op een vergoeding én een WW-uitkering.

Ontslag op staande voet aanvechten

Een ontslag op staande voet hoef je niet te accepteren. Wanneer je werkgever aangeeft dat je op staande voet wordt ontslagen, heb je de keuze tussen accepteren of aanvechten.

Wanneer je ervoor kiest het ontslag aan te vechten, hoeft dit niet te betekenen dat je de zaak aan de rechter voorlegt. Er zijn meer mogelijkheden.

Met een arbeidsrechtadvocaat kun je bespreken welke mogelijkheden er in jouw geval zijn. Wat is je doel? Wil je je baan terug, of enkel een ontslagvergoeding? Aan de hand van jouw wensen en de situatie kun je de mogelijkheden bespreken. In de meeste gevallen is een oplossing te bereiken zonder gerechtelijke procedure.

Aanvechten van ontslag op staande voet: jouw doel

Wanneer je ervoor kiest om niet akkoord te gaan en je ontslag aan te vechten, kun je hiermee verschillende doelen nastreven:

  • Baanbehoud

Met het aanvechten van een ontslag kun je streven naar baanbehoud. We verzamelen bewijslast waarmee we aantonen dat het ontslag onterecht is, zodat een rechter het ontslag kan vernietigen.

  • Ontslagvergoeding

Het is goed voor te stellen dat je na een (poging tot) ontslag op staande voet niet terug wil naar je werkgever. Het is dan mogelijk om een ontslagvergoeding te eisen, zoals de wettelijke transitievergoeding en mogelijke en aanvullende billijke vergoeding. Met deze vergoeding worden onkosten en gemiste inkomsten vergoed.

  • Recht op uitkering

Na een ontslag op staande voet heb je geen recht op een uitkering volgens de Werkloosheidswet, de WW. Het UWV vindt dan dat je ‘door eigen toedoen’ je baan bent verloren. Met hulp van een arbeidsrechtadvocaat kun je het ontslag onterecht laten verklaren, waarna je wel recht hebt op die uitkering.

  • Vaststellingsovereenkomst

Vaak wordt door beide partijen aangestuurd op het afspreken van een vaststellingsovereenkomst (VSO). Met deze overeenkomst geven werkgever en werknemer hun akkoord op het ontslag, en de daarbij horende voorwaarden. Bovendien is het mogelijk om na zo’n overeenkomst een uitkering van de WW aan te vragen.

Wat kost de hulp van een advocaat?

Bij het inschakelen van een advocaat op jouw ontslagzaak gaat het niet direct om wat de kosten zijn, maar om wat het kan opleveren.

In een succesvolle zaak zijn de advocaatkosten meestal voor rekening van de werkgever. Het inschakelen van de hulp van een advocaat levert zo al snel veel voordeel op.

Bijstand van een arbeidsrechtadvocaat

Heb jij te maken met een ontslag op staande voet? Wil je weten wat je in jouw geval het beste kunt doen? Laat ons je helpen en neem nu contact op!





    Wilt u hier meer informatie over?
    Neem dan contact met ons op.