Het kan even schrikken zijn: je hebt op je werk een officiële waarschuwing gekregen. Deze waarschuwing heb je niet zomaar gekregen. Je werkgever is van mening dat jouw gedrag niet door de beugel kan. Wat staat je nu te wachten?
Je werkgever kan verschillende redenen hebben om je een officiële waarschuwing te geven. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig te laat komen of aan ontoelaatbaar gedrag. Met deze waarschuwing hoopt jouw werkgever dat je hiermee je gedrag zult veranderen. Met één officiële waarschuwing kan jouw werkgever je in de meeste gevallen niet ontslaan. Voor een ontslag wegens disfunctioneren of verwijtbaar handelen is namelijk een ‘dossier’ nodig. Als je werkgever onvoldoende dossier heeft zal een rechter de arbeidsovereenkomst niet beëindigen.
Wat moet er in een officiële waarschuwing staan?
Je werkgever is niet verplicht om de waarschuwing schriftelijk te bevestigen, maar zal dat in de meeste gevallen wel doen. Want als je in herhaling valt, kan je werkgever je alleen in die gevallen op de eerder gegeven waarschuwing wijzen. Ook komt een officiële waarschuwing vaak terecht in je personeelsdossier.
Vaak staat in de waarschuwing de reden ervan opgenomen. Daarnaast zal je werkgever meestal ook in de waarschuwing aangeven wat de gevolgen zijn als je het gedrag blijft vertonen. Geeft je werkgever aan dat bij herhaling ontslag kan volgen? Dan heeft hij een sterkere zaak als dit zich voordoet. Dit betekent overigens niet per definitie dat het ontslag terecht is. Als je hiermee te maken krijgt, is het dus altijd verstandig om juridisch advies in te winnen.
Ik ben het niet eens met de officiële waarschuwing
Als je het niet eens bent met de waarschuwing of deze onterecht vindt, dan kun je dit per brief bij je werkgever melden. Verstuur deze brief aangetekend of per e-mail met ontvangstbevestiging. Vertel in je brief jouw kant van het verhaal en benoem alle punten waarmee je het niet eens bent. Daarnaast kun je aangeven dat je niet wilt dat de waarschuwing in je personeelsdossier terechtkomt. Als je werkgever dit toch wil doen, geef dan aan dat je wilt dat jouw brief ook in je personeelsdossier terecht komt. Bewaar vooral ook een kopie van de brief, dit kan in de toekomst altijd nog van pas komen. Vraagt je werkgever je om de officiële waarschuwing te ondertekenen? Doe dit dan alleen als je het ermee eens bent. Ben je het er niet mee eens? Teken dan alleen voor gezien.
Meerdere waarschuwingen?
Hopelijk blijft het bij één waarschuwing. Als dat niet het geval is en meerdere waarschuwingen volgen, dan kan dit leiden tot een schorsing of zelfs tot ontslag. Bij een schorsing is een werkgever in de meeste gevallen verplicht om jouw loon door te betalen. Laat daarom weten dat je beschikbaar blijft voor werk en dat je ervan uitgaat dat je loon doorbetaald wordt. Ook bij een schorsing is het van belang om juridisch advies in te winnen. Een schorsing kan namelijk ook uiteindelijk leiden tot ontslag. Twijfel je ergens over? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.