Aan een ontslag op staande voet zitten vergaande gevolgen. Je verliest je baan en je hebt geen recht meer op een transitievergoeding of een WW-uitkering. De wet stelt daarom strenge eisen aan een dergelijk ontslag.
Toch kan het zerotolerancebeleid van een werkgever ervoor zorgen dat het ontslag op staande voet rechtmatig is. Je hebt dan bijstand nodig van een goede arbeidsrechtadvocaat die opkomt voor jouw belang.
Wat is een zerotolerancebeleid?
Dit is wanneer een werkgever duidelijk maakt dat ontslag op staande voet volgt bij enige overtreding van de vooraf opgestelde regels. Hierbij kan je denken aan:
- Intimidatie of geweld
- Discriminatie
- Drank- of drugsgebruik
- Diefstal
- Fraude
Wanneer een werkgever een zerotolerancebeleid voert, trekt de werknemer bij overtreding van dit beleid in de meeste gevallen aan het kortste eind. Ontslag op staande voet houdt in dit soort situaties vaak stand.
Zo blijkt nogmaals uit een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam.
Geweld op de werkvloer reden tot ontslag op staande voet
Een installateur van Coolblue krijgt ruzie met zijn collega waarbij hij de collega naar zijn keel grijpt. De collega gaat direct naar zijn leidinggevende om zijn verhaal te doen en laat de rode striemen in zijn nek zien. De installateur wordt op staande voet ontslagen.
Vervolgens wil de installateur toch aanspraak maken op de transitievergoeding en een billijke vergoeding. Hij stelt dat Coolblue onvoldoende oog had voor de omstandigheden die hebben geleid tot het geweldsincident.
Uitspraak van de rechtbank
De rechter gaat hier niet in mee en stelt voorop dat geweld tussen collega’s op de werkvloer per definitie onacceptabel gedrag is. Daarbij wordt benadrukt dat Coolbue een zerotolerancebeleid hanteert en werknemers ermee bekend zijn dat ontslag op staande voet volgt bij overtreding.
Ontslag op staande voet vaker terecht?
Nu denk je in dit geval waarschijnlijk, logisch! Maar wat als het gaat om een werknemer die al 27 jaar in dienst is en een slok neemt uit een aangebroken flesje water van de werkgever? Of een medewerker van een drogist die gebruik maakt van een gratis tester tijdens werktijd? Zowel bij de zaak om het flesje water als het gebruik van de tester hield het ontslag op staande voet stand.
Daarbij maakt het niet uit dat het gaat om een klein vergrijp. Het belangrijkste is dat de werknemers op de hoogte waren van het zerotolerancebeleid. Daarmee is het de werkgever toegestaan om bij enige overtreding daarvan over te gaan tot ontslag op staande voet.
Kortom, is er binnen jouw organisatie een zerotolerancebeleid van toepassing? Wees dan extra alert op de gevolgen die dit met zich mee kan brengen.
De Arbeidsrechtadvocaten
Word je geconfronteerd met ontslag of heb je andere vragen? Wij helpen je graag. Ons streven is om voor jou, en alle werknemers die te maken krijgen met een ontslag, maximaal resultaat uit je ontslagzaak te halen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.