De Coronacrisis heeft de wereld op zijn kop gezet. Al sinds maart 2020 hebben veel werkgevers het financieel moeilijk, ondanks alle steunmaatregelen. Wij merken dat dat al vaak tot ontslagen leidt. Het komt regelmatig voor dat werkgevers aangeven dat zij de transitievergoeding niet kunnen betalen. Maar ook in die gevallen heb jij recht op de transitievergoeding! De Arbeidsrechtadvocaten helpen jou om die af te dwingen.
De werkgever moet dan aantonen dat hij een redelijke grond voor ontslag heeft. Dat is niet gemakkelijk. De werkgever moet met documenten onderbouwen dat het ontslag noodzakelijk is.
Ontslag om bedrijfseconomische redenen
Steeds meer werkgevers zitten door de aanhoudende Coronacrisis en de maatregelen die de overheid neemt om de besmettingen in bedwang te houden, met de handen in het haar. Winkels zijn vaak al maandenlang gesloten, de omzet is in veel gevallen lager dan de kosten, terwijl er nog weinig zicht op echt herstel is.
Werkgevers kunnen naar het UWV om toestemming te vragen voor een ontslag om bedrijfseconomische redenen. De werkgever moet dan aantonen dat hij een redelijke grond voor ontslag heeft. Dat is niet gemakkelijk. De werkgever moet met documenten onderbouwen dat het ontslag noodzakelijk is. In een recente zaak bij de Kantonrechter Amsterdam, kreeg de werkgever tweemaal ongelijk.
Hier lees je hoe het UWV een verzoek van de werkgever beoordeelt
Kort nadat de werknemer vraagt om meer salaris en een urenuitbreiding krijgt hij een vaststellingsovereenkomst voor zijn neus. Hij is per direct op non-actief gesteld en moet vertrekken door een verschil van inzicht. Als hij daar niet mee instemt, stelt de werkgever dat er een bedrijfseconomische reden is voor het ontslag; de functie komt te vervallen.
Het UWV en de rechter trappen er niet in. De werkgever heeft eerst een andere reden gegeven voor het ontslag. Als dat niet lukt, zegt de werkgever al drie weken later dat (ook) er een andere reden is. De rechter vindt niet dat dat overtuigend is uitgelegd en wijst het ontbindingsverzoek af. De werknemer blijft in dienst en heeft nu een goede onderhandelingspositie.
Altijd recht op een ontslagvergoeding, juist in de Coronacrisis
Als de werkgever wel een goed reden heeft voor een ontslag of reorganisatie, dan moet dat nog wel worden aangetoond bij het UWV. Lukt het de werkgever, dan geeft het UWV toestemming en mag de arbeidsovereenkomst opgezegd worden. De werknemer heeft dan altijd recht op de wettelijke transitievergoeding!
Wij merken in de praktijk dat werkgevers geregeld een te lage vergoeding berekenen of dat wordt geprobeerd om onder de vergoeding uit te komen. Wij zorgen ervoor dat dat niet gebeurd.
Het is belangrijk om snel te handelen, want je moet binnen 3 maanden na het ontslag een procedure bij de kantonrechter starten om de transitievergoeding te claimen. Daarna is dat niet meer mogelijk!
De Arbeidsrechtadvocaten
Word je geconfronteerd met ontslag of heb je andere vragen? Wij helpen je graag. Ons streven is om voor jou, en alle werknemers die te maken krijgen met een ontslag, maximaal resultaat uit je ontslagzaak te halen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.