Vakantie reden voor ontslag op staande voet?
Als werknemer moet je de gelegenheid krijgen om opgebouwde vakantiedagen op te nemen. De vakantie wordt in het algemeen zoveel mogelijk vastgesteld conform de wensen van de werknemer. Maar op vakantie gaan zonder toestemming van de werkgever kan je als werknemer duur komen te staan.
Geen toestemming voor een extra week
In dit geval ging het om het bedrijf Nemo Trading, dat elk jaar tijdens de zomervakantie voor een periode van drie weken dicht ging. De werknemers hebben dan allemaal collectief vakantie. De sluitingsperiode wordt aan het begin van het jaar aan de werknemers bekend gemaakt. Twee weken voor de zomersluiting deelde een van de werknemers mee dat hij in plaats van drie weken, vier weken vrij neemt. Dit ging zonder overleg en zonder verzoek tot uitbreiding van het verlof. Nemo heeft aangegeven dat zij niet akkoord ging met de vier weken verlof.
Werknemer gaat zonder toestemming langer op vakantie
Toch neemt de werknemer het besluit om een week voor het collectieve verlof al het vliegtuig in te stappen. Nemo verzoekt de werknemer om zijn werkzaamheden per direct te hervatten. Daar wordt geen gehoor aan gegeven. Daarop neemt Nemo het besluit om de werknemer op staande voet te ontslaan.
Hier lees je alles over ontslag op staande voet en wat je eraan kan doen.
Een procedure volgt
De werknemer vecht het ontslag aan, maar krijgt geen gelijk. De rechter vindt het niet aannemelijk dat de werknemer toestemming heeft gekregen. In de arbeidsovereenkomst is een vakantieregeling opgenomen, waarin is bepaald dat er een vaste vakantieperiode geldt. De werknemer is daaraan gebonden. Daarbij heeft Nemo voldoende aangetoond dat het productieproces zou worden verstoord als de werknemer een week extra verlof zou opnemen vlak voor de bedrijfssluiting. Deze omstandigheden leveren een dringende reden op voor het ontslag op staande voet.
Gevolg
Hoewel er strenge eisen worden gesteld aan een ontslag op staande voet, blijft het ontslag in dit geval in stand. De gevolgen voor een werknemer bij dit ontslag zijn groot. Je hebt direct geen recht meer op loon, je kan geen aanspraak maken op een WW-uitkering en je hebt geen recht op een transitievergoeding.
Dus ondanks dat de vakantie zoveel mogelijk wordt vastgesteld volgens de wensen van de werknemer, is het altijd belangrijk om dit in goed overleg te doen. Ga niet met vakantie als je werkgever uitdrukkelijk heeft gezegd dat dit niet is toegestaan.