Onterecht ontslag op staande voet wegens onjuiste ontslagbrief

Een ontslag op staande voet is het zwaarste sanctiemiddel dat een werkgever kan inzetten. Omdat de gevolgen voor de werknemer zeer ingrijpend zijn, verbindt de wet aan een ontslag op staande voet strenge eisen. In deze zaak ging het voor de werkgever mis omdat de ontslagbrief niet de juiste reden voor het ontslag vermeldde.

Strenge eisen ontslag op staande voet

De werkgever mag de werknemer alleen op staande voet ontslaan als er een dringende reden is én als het ontslag onverwijld wordt gegeven. Een dringende reden houdt in dat van de werkgever geen moment kan worden verlangd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Als de werkgever op de hoogte is van die dringende reden, moet hij ook direct overgaan tot ontslag. De ontslagbrief is het uitgangspunt voor de beoordeling door een rechter.

In dit artikel lees je waar een ontslag op staande voet aan moet voldoen én hoe je je daartegen kunt verweren.

Gevolgen van een ontslag op staande voet

De werknemer die op staande voet ontslagen wordt, wordt geconfronteerd met ingrijpende gevolgen, zoals:

  • Hij heeft per direct geen recht meer op loon;
  • Vrijwel altijd heeft de werknemer geen recht op een transitievergoeding;
  • Het UWV zal een WW-uitkering weigeren; en
  • In veel gevallen moet de werknemer een schadevergoeding betalen aan de werkgever.

Wij kunnen jou helpen als je op staande voet ontslagen bent. Bijvoorbeeld door kritisch naar de ontslagbrief te kijken. Bij die brief ging het mis in de volgende zaak.

Ontslagbrief ‘dekt de lading niet’

Een orderpicker van MustHaves treft op een tafel in het kantoor van de directie een bericht aan dat zij fotografeert. Het is een verslag van een gesprek tussen meerdere werknemers, waaronder haar zus. Het gaat over een eventuele Coronabesmetting. Zij stuurt de foto door naar haar zus.

Als de werkgever daar achter komt, wordt zij op staande voet ontslag. In de ontslagbrief wordt haar verweten dat zij gevoelige bedrijfsinformatie heeft gefotografeerd en op Whatsapp heeft gedeeld. Dat zou in strijd zijn met een geheimhoudingsbeding.

Rechter vernietigt ontslag

De rechter maakt in deze uitspraak korte metten met dat ontslag, omdat de ontslagreden volgens de rechter niet overeenkomt met de feiten. Niet alle informatie binnen de muren van het bedrijf kan worden gezien als bedrijfsinformatie. In dit geval viel het niet onder het geheimhoudingsbeding. Bovendien was de werknemer niet gehoord en was het nog maar de vraag of het anders wel een dringende reden opleverde. De werknemer is weer terug in dienst door de uitspraak van de rechter.

Ben je geconfronteerd met een ontslag (op staande voet) en zoek je hulp, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis telefonische kennismaking.

Wilt u hier meer informatie over?
Neem dan contact met ons op.